SOCANT: Agresat, mutilat si abandonat de autoritati

Pe adresa redactiei noastre a ajuns apelul disperat al lui Ionel Zolotovici, un fermier din satul Borosesti, comuna Scanteia, judetul Iasi. Calvarul acestuia a pornit in anul 2014, cand a inceput sa primeasca amenintari telefonice. Dupa un an, amenintarile s-au concretizat, pe data de 24 mai 2015, in  jurul orei 23:30, fiind atacat de noua indivizi inarmati cu o coasa si alte unelte folosite in agricultura.
In timpul atacului, petrecut intr-o zi de duminica, Ionel Zolotovici a fost lovit cu brutalitate in zona capului, piciorul i-a fost lovit cu coasa, unul dintre degete fiindu-i amputat ulterior, a suferit multiple traumatisme pe suprafata corpului, taieturi la nivelul pulpei si mainilor si echimoze la nivelul urechilor.
Pentru a se asigura ca victima nu va mai apuca sa relateze faptele petrecute in acea noapte, Radeanu Gheorghe, principalul atacator si artizan al planului criminal, l-a aruncat pe Zolotovici intr-o groapa plina cu apa. Medicii care l-au examinat ulterior, au specificat ca temperatura scazuta a apei a fost factorul determinant al supravieturii sale.
In noaptea fatidica, la ora 23:55, Zolotovici a sunat la politie dar a lesinat in timp ce vorbea la telefon, fara sa apuce sa comunice detalii despre locatie sau agresiune. La momentul atacului, alaturi de victima se mai aflau doua persoane care au fugit, speriati de agresori. Unul dintre acestia avea sa se intoarca la locul faptei si sa-l gaseasca incostient pe Ionel Zolotovici. Era un nepot al acestuia care a alertat autoritatile. Ambulanta a sosit cu intarziere si a asteptat victima pe marginea drumului principal. Zolotovici a ajuns in sala de operatie abia dupa trei ore de la atac.
Sotia victimei a aflat despre intamplare abia a doua zi, in jurul pranzului, fiind sunata de un reprezentant al politiei, care i-a comunicat faptul ca sotul ei este spitalizat si a pierdut un deget. Probele de la locul faptei au fost preluate de catre politie abia dupa trei zile de la agresiune. Victima a fost nevoita sa plateasca analizele care sa demonstreze ca degetul taiat, care a fost gasit, este al sau.

Desi, dupa producerea agresiunii, purtatorul de cuvant al Politiei Judetene Iasi, Anca Vajaiac, a declarat ca a fost deschis un dosar penal, pana in prezent nu s-a luat nici o masura impotriva agresorilor. Mai mult, agresorul Gheorghe Radeanu este in continuare asistent maternal.

Potrivit sotiei victimei, printre atacatori se aflau fosti condamnati la inchisoare cu executare (indivizi din comuna Parlita), alaturi de ei aflandu-se Radeanu Gheorghe, cel care a premeditat atacul asupra lui Ionel Zolotovici. Radeanu este si cel ce s-a aflat in spatele amenintarilor si a incercarilor de intimidare a familiei Zolotovici, iar motivul acestuia a fost legat de controlul pasunii publice din localitate, pe care si-a insusit-o fara drept, fara a astepta ca autoritatile sa-i arondeze teren. A recurs tot la intimidare si violenta, amenintandu-i si lovindu-i pe ceilalti ciobani.

Dupa externarea din spital, Ionel Zolotovici a fost consultat de inca doi medici, a caror opinie era ca a avut risc ridicat de septicemie, datorat uneltelor ruginite cu care a fost lovit. In urma unor analize specifice, i-a fost detectata in corp bacteria E.coli. Printre simptomele post-traumatice ale victimei se regasesc: amateala, incapacitatea de a suporta caldura, incapacitatea de a transporta greutati si altele, la care se adauga manifestari de ordin psihologic - toate acestea facand imposibila derularea unei vieti cotidiene normale si impiedicand desfasurarea activitatilor din domeniul agricol.

Chiar si dupa trei luni de la agresiune, victima sufera din cauza unor umflaturi insotite de dureri la nivelul gambei, neputandu-se deplasa corespunzator.

Conform victimei, politia nu a trimis dosarul la Parchet pana in prezent, dand astfel dovada de favorizare a infractorilor si nepasare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu