ANCHETA: Mitropolitul Olteniei - hotul, mafiotul si lacomul

Se pot spune multe despre prea sfintitul Olteniei, Irineu Popa, insa la cate a savarsit de cand a inceput mandatul, parca le intrece pe toate. Continuam cu seria dezvaluirilor din spatele altarului, coruptia si mafia din sanul bisericii.

Implicarea popii Ioan al Olteniei in apararea prea-cinstitei fete a arhiepiscopului Ramnicului si afurisirea unei femei (o crestina ce a intrat in conflict sexual cu insusi sfintenia sa Varsanufie Gogescu al Ramnicului) prin mesaje, arata clar ca popa Ioan este orice dar nu soldat al lui Hristos. 
Cei care au publicat articolul despre scandalul in care Mitropolitul Olteniei s-a implicat in toamna anului trecut au verificat numarul de telefon si au confirmat ca este unul dintre multiplele numere ce apartin lui Ioan al Olteniei.

Si scandalurile s-au tinut lant de Irineu sau poate ca el nu se poate abtine sa stea departe de acestea. La cateva luni de la instalarea pe scaunul de mitropolit, popa Ioan da binecuvantarea sa fostului primar-puscarias al Craiovei, Antonie Solomon, de a darama un gard al Bisericii “Sfanta Treime” din centrul localitatii, gard ce era considerat monument istoric, fiind construit in 1906 pe ruinele din 1765-1768. 

Secretarul Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice (CMZI), Marcel Berendei, a catalogat demolarea imprejmuirii vechi de-un secol drept un abuz grosolan, precizand ca municipalitatea nu are avizul forului pe care il reprezinta, prevazut expres de lege. In replica, edilul-sef a spus ca nu are nevoie de acceptul comisiei, intrucat are aprobari de la nivel inalt. Mai precis, de la inalt-preasfintia-sa Irineu, mitropolit al Olteniei, care i-a dat voie sa demoleze “mizeria”.
Mitropolitul Olteniei s-a implicat, prin Fundatia Ortodoxa Buna Vestire pe care acesta o conduce, in preluarea unei averi, bazandu-se pe un testament fals. 

In presa au aparut detalii ale acestui scandal, relatandu-se urmatoarele: 

Lidia Veres a murit pe 21 ianuarie 2011. In urma mortii ei a aparut un testament prin care toata averea era lasata fundatiei crestine Buna Vestire. Cu privire la sediul fundatiei au inceput sa apara primele controverse. Mai intai in testament aparea fundatia crestina Buna Vestire, cu sediul in Gradinari, Giurgiu. 

De redactarea testamentului este acuzata avocata Maria Luiza Popescu. Aceasta nu recunoaste ca ar fi avut vreun amestec in redactarea testamentului, cu toate ca avea o relatie foarte apropiata cu Lidia Veres. Testamentul a fost autentificat la notarul Corneliu Visu din Bucuresti, printr-o incheiere de autentificare facuta pe 14 ianuarie 2011. 

Dupa moartea Lidiei Veres, pe 25 ianuarie, acelasi notar a facut o incheiere de rectificare din oficiu, din cauza unei asa-zise erori materiale. Adica notarul isi recunoaste vina, dar din rectificarea din oficiu reiese ca, de fapt, este vorba de fundatia Buna Vestire din Gradinari, judetul Olt. De fapt, confuzia nu este tocmai intamplatoare. 

Lidia Veres era adventista, iar fundatia Buna Vestire din Giurgiu era a bisericii adventiste. Buna Vestire din Gradinari-Olt este fondata si condusa de IPS Irineu, mitropolitul Olteniei. Acesta a fondat-o in 2001, pe cand era arhiereu-vicar al Episcopiei Ramnicului si Oltului. In 2008, Episcopia Oltului s-a rupt de Episcopia Ramnicului, devenind de sine statatoare, si tot in acelasi an Irineu a ajuns mitropolitul Olteniei. 

Chiar daca fundatia isi are sediul la Gradinari-Olt, deci pe teritoriul Episcopiei Oltului, este in continuare administrata de mitropolitul Irineu. Odata testamentul autentificat de notar, fundatia Buna Vestire (cea ortodoxa, a arhiereului oltean) a vrut sa intre in posesia averii Lidiei Veres.

Moartea Lidiei Veres a fost cauzata de comotie cerebrala si infarct. Testamentul este semnat cu amprenta, prin aplicarea degetului pe foaie. Mostenitorii defunctei sustin ca aceasta nu a semnat niciodata acest testament si ca, de fapt, i s-a pus degetul dupa ce a murit
Pe 8 ianuarie, Lidia Veres putea semna. A dat semnatura ca nu vrea sa fie spitalizata si vrea sa ramana acasa sub ingrijire medicala. Ce fel de boala s-o fi manifestat incat intr-o saptamana, de pe 8 ianuarie pana pe 14 (cand a fost intocmit testamentul), Lidia Veres nu a mai putut semna normal?

Mostenitorii sustin ca aceasta a fost in deplinatatea facultatilor mintale pana la moarte si nu ar fi avut nevoie de aceasta modalitate exceptionala de semnatura. Cu toate acestea, amprenta Lidie Veres este singura dovada de care se pot prevala reprezentantii Bunei Vestiri, sustinand ca averea stipulata in actul testamentar revine in patrimoniul fundatiei.

De asemenea, in cazul in care se va dovedi, in urma numeroaselor expertize si contraexpertize, ca degetul Lidiei Veres a fost pus de cineva pe testament, actul este lovit de nulitate absoluta, iar cei vinovati isi vor petrece viitorii ani dupa gratii. 

Lidia Veres nu l-a cunoscut niciodata pe Irineu, adica pe cel care administreaza fundatia careia i-ar fi lasat atata avere. Si cu toate acestea, conform spuselor avocatei Maria Luiza Popescu si actelor inregistrate la biroul notarial al lui Corneliu Visu, ar fi facut-o.

In urma acestor relatari, ne intrebam unde este oare limita lacomiei IPS Irineu si cat de disperat este incat sa recurga in 2012 la asemenea acte de inselaciuni prin fals si uz de fals?

In 2013 a iesit la suprafata legatura, deloc sfanta, intre afacerile conduse de Frank Timis si Irineu.

Conform Forbes Romania (2013), Frank Timis este cel mai bogat roman, cu o avere estimata la 1,7 miliarde de euro. Are dubla cetatenie, romana si australiana, fiind nascut la Baile Borsa. Timis detine compania Central Europe Petroleum, care a concesionat in anul 2003 o suprafata a carei intindere depaseste 4% din suprafata totala a teritoriului Romaniei pentru a cauta zacaminte de gaze naturale si petrol, precum si compania African Minerals. 

Companiile lui Timis detin in concesiune si perimetre aurifere in Romania, printre care si perimetrul Rosia Montana, loc unde s-ar afla cel mai mare zacamant de aur din Europa. O alta firma a lui Frank Timis, International Goldfields, a concesionat o suprafata de peste 2.500 de kilometri patrati, intre orasele Deva, Lugoj si Otelul Rosu. Impreuna, suprafetele controlate de aceste firme, cu ariile controlate de Gabriel Resources, firma care incearca sa exploateze aurul de la Rosia Montana, si de European Goldfields, companie care activeaza in judetul Hunedoara, toate detinute de Timis, totalizeaza 5% din teritoriul Romaniei.” – publica voceavalcii, site online.

17 manastiri au aparut peste noapte in nordul judetului Valcea, toate ctitorite de Frank Timis si cu binecuvantarea Mitropolitului Olteniei. Astfel, Irineu continua munca predecesorului sau, Teofan Savu, interest in achizitionarea de actiuni la Nuclearelectrica S.A. 

Legatura? 6 lacasuri de cult se afla in apropierea unor zacaminte de uraniu. La manastirea de pe Valea Baiasului s-a lucrat in timp record. Piatra de temelie pentru Biserica cu hramurile „Invierea Domnului" si „Sfantul Ioan Iacob Hozevitul" a fost pusa in ziua Praznicului Pogorarii Duhului Sfant, pe 23 iunie 2013, de catre parintele Gherasim, arhiepiscopul Ramnicului, impreuna cu parintele Emilian Lovisteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Ramnicului, atunci cand cei doi ierarhi au sfintit si locul pentru constructia asezamantului social-filantropic „Renasterea Lovistei". 

Planul si arhitectura acestei ctitorii au fost realizate de catre parintele Ioan Comaneci. Echipa de constructori este formata din vietuitori ai manastirilor „Sfintii trei Ierarhi" de la Gruiul Lupului si „Sfintii martiri Brancoveni" de la Obarsia Lotrului sub coordonarea preotului Ioan Comaneci. Ca din intamplare, manastire este la doi kilometri de gura unei foste exploatari aurifere de pe raza comunei invecinate, Perisani, si la 800 de metri de intrarea intr-o alta mina asemanatoare de pe teritoriul localitatii Racovita.

Pana in toamna lui 2013, Timis si omul sau bagat la inaintare, calugarul Ioan Comaneci, nu au mai depus demersuri pentru ridicarea vreuneia din celelalte 11 manastiri, desi zacaminte de uraniu au fost descoperite si in Brezoi, pe zona Valea lui Stan, si in Voineasa, la doi pasi de centrul localitatii, insa la o atenta cautare pe blogurile pastorite de Biserica, observam biserici devenite obiective ortodoxe de vizitare, aflate chiar in zonele vizate a fi viitoare lacasuri, dar care in 2013 nu se concretizasera.

Legaturi cu puscariasi, implicare in fals si uz de fals, apararea confratilor in scandaluri de ordin sexual, legaturi cu un afacerist dubios ce si-a mutat toate afacerile din Romania, mizand actualmente pe Africa. Acesta este Irineu Popa, mitropolitul hot al Olteniei. Pentru detalii despre biografia lui, va invitam sa urmariti viitoarele articole.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu