DEZVĂLUIRI: Înregistrarea pentru care Silviu Mănăstire a fost dat în judecată de Raed Arafat

Jurnalistul Silviu Mănastire a prezentat la B1 TV „Povestea nespusă a șefului SMURD, menționând că Raed Arafat și-a început cariera cu bune intenții vădite. A început la Târgu Mureș și în scurt timp a pus pe picioare un sistem de urgențe eficient. Atâta că la un moment dat și-a pierdut busola, dorindu-și putere, influență politică și bani. Fundația pentru SMURD a fost promovată prin eficiență, dar și printr-un marketing inventiv, care i-a asigurat monopolul lui Arafat. De la Târgu Mureș până la București a fost doar un pas.”

Într-un promo al emisiunii, Silviu Mănastire a scris: „Dragi prieteni, astăzi vă prezint secretele bine păzite ale ascensiunii lui Raed Arafat, ascensiune care începe în Târgu Mureș. Vi-i prezint pe protectorii săi politici și vă arăt cum, în mod paradoxal, primul partid care l-a promovat a fost UDMR, după care a urmat PNL și abia apoi PSD. Veți afla care a fost strategia sa de promovare a sistemului SMURD.”
Înainte de difuzarea emisiunii cu dezvăluiri, Silviu Mănăstire a publicat „Câteva întrebări de interes public pentru dl Raed Arafat. Și o precizare.”
Domnul Arafat, într-un mesaj public pe FB, mă acuză că fac parte dintr-o conspirație jurnalistică din care fac parte subsemnatul, Cătălin Tolontan, Liviu Alexa și Stelian Negrea. Pe ultimii doi îi cunosc, dar nu cred că ar fi dispuși să intre într-o „conspirație”. Pe Tolontan cred că l-am întâlnit o singură dată, accidental. Documentarea materialelor mele jurnalistice are câteva puncte de intersecție cu cele ale colegilor Alexa și Negrea, punctual mă refer la relația dintre Raed Arafat și afaceristul Gorgan. Eu am dus însă povestea mai departe – în sensul că am descoperit că societatea DELTAMED deținută de „prietenul” Gorgan încasează chiar și în timpul în care citiți aceste rânduri bani grei de la aproape toate entitățile de stat aflate în coordonarea lui Arafat. Dacă este nevoie de un banal stop de semnalizare pentru o ambulanță la Gorj, Ilfov sau Cluj, pese tot în țară, serviciile județene de ambulanță sau UPU, sau pompieri, etc., le achiziționează direct de la DELTAMED. Monopolul pe care îl intuia Liviu Alexa acum 5-6 ani s-a produs: piesele de schimb și subansamblele pentru ambulanțele băgate în sistemul de urgență de DELTAMED sunt cumpărate de la amicul lui Arafat. Chiar dacă, începând de mâine, Gorgan nu ar mai vinde nicio ambulanță către Stat, tot ar fi un om prosper.

Acum, revenind la întrebări esențiale:

1). Dl Arafat, vă cer public, să publicați pe pagina fundației pentru SMURD lista completă a firmelor care au sponsorizat ONG-ul fondat de Dvs. Presupun că nu aveți nimic de ascuns, iar opinia publică ar afla astfel cine vă sponsorizează. La fel, vă cer să publicați și lista de plăți (contracte sau alte tipuri de plăți) pe care Fundația pentru SMURD le-a făcut în ultimii 6 ani, către firme sau alte fundații. Adică, dl Arafat, să deveniți cu adevărat transparent! Nu să pozați în victimă! Să aflăm cât ați încasat, de la cine și către cine ați făcut plăți!

2). Pentru Ministerul Sănătății: care sunt firmele care au livrat către Unitățile de Primire Urgență – UPU, de pe lângă spitalele din țară aparatele de analiză (analizoarele), cu ce prețuri? Și de unde se cumpără reactivi (substanțele) pentru analize, de la ce firme și cu ce prețuri?

P.S.: Sunt sigur că Fundația pentru SMURD nu va publica datele sale financiare și numele sponsorilor. Cât despre Ministerul Sănătății, avem o speranță în legea accesului la informații.
Secretarul de Stat Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, este ţinta mai multor acuzaţii după tragedia din clubul ColectivAtacurile la adresa sa nu s-au limitat însă la neregulile din acest caz, ci s-au extins asupra activităţii SMURD din ultimii 25 de ani. În cele din urmă, Arafat a cedat şi a anunţat că-l dă în judecată pe jurnalistul Silviu Mănăstire, realizatorul emisiunii „Dosar de politician” de la B1 TV.
Fondatorul SMURD a anunţat că-l dă în judecată pe jurnalistul Silviu Mănăstire pe Facebook, într-un text în care a ţinut să răspundă unor acuzaţii formulate de jurnalist în emisiunea sa:
„Astazi d-l S. Manastire de la B1 TV a dus atacurile lui mai departe, ce arata ca astfel de atacuri nu vor disparea curand. Cateva afirmatii m-au facut sa stau si sa ma gandesc la cum era cand am pornit in 1990 si ce spunea acest personaj acum incercand sa murdareasca numele meu si numele celor care au lucrat cu mine precum si celor care m-au sprijinit transformand o poveste frumoasa intr-o poveste de afaceri si smecherii. Manipularea si minciunea au devenit regula in ce priveste prezentarea activitatii de peste 25 in dezvoltarea sistemului de urgenta si mai ales a SMURD, cel putin prin neadevarurile rostite sau scrise de unii „jurnalisti”.

Astazi am auzit cum am infiintat in anul 1990 o societate de medicina de urgenta care incasa bani pentru cazurile la care mergeam pe baza de CNP, si cum am creat un numar preferential de urgenta la care sa ma sune populatia in loc de a suna la numarul de urgenta de atunci 961 si multe alte date deformate care pentru un necunoscator pot insemna nasterea unor semne de intrebare justificate. In anul 1990, primul echipaj SMUR, ca „D” pentru descarcerare a intrat abia in 1993, a inceput ca aechipaj cu voulntari care nu apartinea nici unei organizatii sau societati. Asa a si continuat pana l-au preluat pompierii in 1990 si personalul medical s-a angajat la spital in 1997. Era perioada in care plateam din buzunar combustibilul pentru ambulanta si in care reparam ambulantele primite din donatii pe banii mei. Nu o zic sa ma laud, insa norocul meu ca inca sunt multi in viata care pot sa certifice acest lucru.

Cand un „jurnalist” spune in mod raspicat ca am luat bani pe baza de CNP pentru fiecare caz la care am mers inseamna ca acet personaj nu a verificat povestea care o povesteste cu atata incredere sau nu a vrut sa verifice pentru ca doreste sa spuna povestea in anumit fel. Am facut atunci tot ce am facut, impreuna cu colegii mei, pentru oameni. Nu m-am asteptat la rasplata insa nici nu admit minciunea si atacutrile nefondate care sa puna o umbra de suspiciune asupra celor intamplate. Cu siguranta cu D-l Manastire vom ajunge in fata instantei, pentru ca va trebui sa probeze ce a zis astazi si ce a zis acum cateva zile dar si ce va mai zice daca are de gand sa continue. Cred ca normalitatea este sa soliciti acestor personaje care au denigrarea nefondata ca meserie sa probeze ce spun in mod oficial. Noi ca societate nu mai trebuie sa admitem astfel de atacuri prin a solicita acestor „jurnalisti” sa probeze ce spun inainte de a-i crede cerandu-mi scuzele fata de adevaratii jurnalisti care isi fac munca in mod onest si corect solicitandu-i sa se delimiteze de astfel de personaje care nu fac cinste meseriei de jurnalist! (Vreau doar sa subliniez faptul ca nu scriu sa ma lamentez ci scriu sa-i arat domnilor care vin cu povesti neadevarate ca am si eu si colegii mei curajul sa-i raspundem si sa-i cerem socoteala!)”

(Notă: A fost păstrată grafia autorului.)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu