DEZVĂLUIRI: Ascensiunea parvenitului Săftoiu Răzvan Georgian

O foarte clară situație de politică discreționară în privința angajărilor și acordării unor funcții în universitatea Transilvania Brașov are ca reper clar ascensiunea lui Răzvan Săftoiu.
Este de notorietate probabil în anumite cercuri faptul că acest individ a beneficiat de o susținere uriașă din partea Prorectorului didactic, Mihaela Gheorghe, despre care se aude foarte des că "aranjează" o serie de cariere universitare, începând cu "trucarea" unor concursuri pe posturi didactice și de cercetare.
Astfel, protejatul Mihaelei Gheorghe, Răzvan Săftoiu, adus de la Facultatea de Petrol și Gaze din Ploiești, pe aceeași specializare cu a ei, respectiv filologie, a fost numit Director al Editurii universității ÎNAINTE de a fi validat pe un post de lector, cu anticipație printr-o hotărâre de CA (din care face parte Mihaela Gheorghe).
Apoi, Săftoiu, în doar 2 ani a fost ridicat la grad de conferențiar, apoi abilitat ca Conducător de Doctorat, la exact 3 ani de când intra ca lector în universitate, a fost ales Director de Departament Lingvistică Teoretică și Aplicată! Funcție accesată suspect de rapid, fapt ce reiese chiar din CV-ul lui. Mai mult, Săftoiu este și membru fondator/acționar a Asociației ARTA, asociație căreia i s-a (auto)acordat pentru funcționare un spațiu din patrimoniul universității din ordinul "protectoarei" lui Săftoiu, prorectorul Mihaela Gheorghe, care face parte de asemenea din această asociație.
Suspectă este și câștigarea de către Săftoiu a unui proiect PN-II-RU-TE-2014-4-0056, clasarea acestuia fiind pe locul 3 din peste două mii de proiecte evaluate la nivel național, providențiale fiind din nou legăturile Mihaelei Gheorghe la Institutul de Lingvistică al Academiei, unde aceasta colaborează de mulți ani. Faptul că Săftoiu se afla demult în vederea Mihaelei Gheorghe este evident prin cooptarea acestuia într-o serie de proiecte dintre care amintim proiectul Professional language in present-day Roumanian în cursul căruia între 14 și 19 septembrie 2009, trei membri ai grupului de cercetare (Stanca Măda, Răzvan Săftoiu și Liliana Coposescu) – au luat parte la a 12-a Conferință IADA din Barcelona, Spania.
Dar, de departe, cea mai interesantă activitate a celor doi s-a realizat imediat ce Răzvan Săftoiu a fost abilitat conducător de doctorat (după nici 2 ani în universitatea Transilvania!). Astfel, chiar în 2014, imediat după abilitare, Săftoiu ,,îl acceptă" ca doctorand pe nimeni altul decât Sturdza P. Michael Andrew, însuși intitulatul Prinț Sturdza, cercetat penal din 2003 pentru trafic și consum de stupefiante.
Ancheta l-a determinat pe „prinț” să se mute de la SNSPA Bucuresti, unde era student, la Universitatea "Ștefan cel Mare" din Suceava. El s-a înscris acolo în anul al III-lea la specializarea engleză-română. Decanul Facultății de Litere din Suceava, Ioan Horia Bârleanu, spunea la vremea respectivă că rectorul Universității "Ștefan cel Mare" își dăduse acceptul ca Sturdza să se mute acolo și să susțină examene de diferență pentru că băiatul vrea să aprofundeze studiile în zona de unde se trag stramoșii săi. Același profesor povestește că descendentul domnitorului Mihai Sturdza al Moldovei nu a dat nici un examen la facultatea sa, pentru ca apoi să se mute la Facultatea de Istorie Geografie. "Acum și-a deschis un internet-cafe în oraș. El a venit aici pentru că familia sa a moștenit o moșie la Salcia. Tatăl său este profesor universitar la Madrid, în Spania", mai declara prof. Bârleanu.
Prințul narcoman este fiul celebrului Paltin Sturdza, membru și ulterior denunțător al grupului infracțional anchetat de DNA în dosarul retrocedărilor ilegale de păduri!
În dosar este anchetat și colegul de la Facultatea de Drept a Universității Transilvania, avocatul Ioan Adam. Și fostul ministru al mediului Attila Korodi a fost interceptat și filat, la cererea DNA, în dosarul retrocedării ilegale de păduri, după ce unii inculpați ar fi încercat prin intermediul său să ajungă la fostul secretar de stat Pasztor Sandor, care să-i conducă la șeful Romsilva. Procurorii DNA au mai arătat că relevante sunt încercările lui Kadas Iosif (UDMR Brașov - anchetat și el în dosar) de a face tot posibilul pentru a înlesni întâlnirea grupului cu fostul Director Romsilva, Adam Crăciunescu.
Relevantă este discuția telefonică din 27 august 2014 cu Attila Kovacs, președintele UDMR filiala Brașov. Domnul Attila Kovacs este cadru universitar la Facultatea de Sociologie și Comunicare de la Universitatea Transilvania. Unde mare șef (Decan/Director) este prof. Claudiu Coman – Președintele Consiliului Județean Brașov!
Aici, povestea se va bifurca, pentru a cuprinde în conexiuni cu universitatea pe proaspătul demis din funcția de Director al Romsilva, Adam Crăciunescu dar și pe secretarul de stat actual din Ministerul Mediului, Erika Stanciu! Nu îi voi uita pe Claudiu Coman și alții!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu