DEZVĂLUIRI: Ovidiu Ionescu, milionarul incompatibil

Un alt membru de marcă a universității Transilvania Braşov, ministeriabilul profesor dr. Ovidiu Ionescu a ocupat și ocupă și în prezent posturi de conducere concomitent, atât în mediul universitar cât și în domeniul silvic - ICAS. Totodată, așa cum reiese evident din parcurgerea declarațiilor de avere și interese în paralel cu cv-ul său, Ionescu a avut contracte de muncă în ambele domenii de activitate (aspect incriminat sub formă de abatere, chiar de Regulamentul Intern al Universității, Art.8, pct.2) iar în privința conținuturilor declarațiilor se observă clar o serie de neconcordanțe.
De exemplu, Ovidiu Ionescu este membru în CA al RPL Piatra Craiului Zărnești de unde a încasat în anul 2013 venitul de 4500 lei. Exact în aceeași poziție de membru în CA a aceleiași societăți se află și Rectorul Universității Transilvania, Ioan Vasile Abrudan care în declarația de avere și interese din același an declară că a obținut un venit de 6000 lei.
Aceleași discrepanțe între sumele declarate de cei doi se observă și în declarațiile din 2014. Mai mult, Ovidiu Ionescu, soția sa și copii săi sunt abonați atât la banii Universității și ai ICAS Brașov și declară ,,la grămadă" veniturile obținute de la cele două instituții, lucru nelegal și netransparent. Ionescu se a mai fost subiectul unor cercetări ale DNA într-un caz mai vechi de luare de mită la un concurs trucat pentru permise de vânătoare de la Vaslui, în 2011. Dar cu mult mai grav este modul în care Ovidiu Ionescu și Rectorul Ioan Vasile Abrudan înțeleg să "facă afaceri" sub paravanul universității în care unul este Prodecan al Facultății de Silvicultură – Coordonator al Specializării Cinegetică (în paralel Șef de secție ICAS) iar celălalt, fost Decan al Facultății de Silvicultură (în aceeași perioadă cu Ionescu) și actual Rector.
Astfel după o serie de ,,proiecte suspecte" în parteneriat ICAS-UTBv, chiar și în prezent, în ultimele luni la șefia universității, Abrudan, prin Biroul său de achiziții publice, a achiziționat un autoturism de teren foarte performant pe un proiect câștigat de Fundația Carpați (proiectul „COREHABS” un proiect de peste un milion de euro, respectiv 4,8 milioane lei finanţat prin Mecanismul financiar SEE 2009-2014).
Tot pe acest proiect, pe final de an, s-a postat anunțul pentru achiziționarea a 4 calculatoare portabile, superperformante, așa cum dovedește caietul de sarcini. Nimic nu ar fi prea deplasat dacă, în realitate, Președinte al Fundației Carpați (cel puțin temporar) nu ar fi chiar bunul său prieten și coleg Ovidiu Ionescu care, în zona silviculturii și vânătorii se pare că este pretutindeni, fără să îi pese de concepte ,,facultative" de conflict de interese ori regim al incompatibilităților!
Pentru ca lucrurile să fie și mai profitabile la fiecare proiect pe fonduri europene, Fundația Carpați are în planul de achiziții ca obiectiv permanent închirieri de spații de lucru în centrul Brașovului. În plus, pentru fiecare proiect se achiziționează servicii de comunicații și internet, echipamente IT&C noi, echipamente de birotică, mobilier, deși unele dintre acestea pot reutilizate fiind perfect funcționale etc.
Multe dintre aceste atribuiri repetate de achiziții (niciunele prin licitație), pentru obiecte de același tip, sunt încheiate cu ,,firme prietene" atât cu Fundația Carpați cât și cu Universitatea Transilvania ori ICAS Bv. Managerul acestui proiect, angajat al Fundației Carpați este Cladiu Pașca, angajat al ICAS sub directoratul lui Ionescu Ovidiu. Despre celălalt director al Fundației Carpați, Vasile Boronia, există informații cel puțin interesante.
În cadrul ICAS Brașov este angajată și soția lui Ionescu, numita Georgeta Ionescu, care este de asemenea membru într-o serie de proiecte cu fonduri europene în parteneriat cu Fundația Carpați și implicit cu universitatea Transilvania. Fundația Carpați (a se citi Fundația Conservation Carpathia) la rândul ei se află în componența Coaliției Natura 2000 unde se află și Fundația pentru Arii Protejate – Pro Park, unde îl găsim pe Christoph Promberger – trezorierul fundației, un personaj controversat și pe Erika Stanciu, membru fondator a Fundației și actualmente Secretar de stat la Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor și bună prietenă cu Ovidiu Ionescu.
Pe cei doi îi găsim în iunie 2015 susținând prelegeri în cadrul "Săptămânii Ariilor Protejate" unde o temă atacată de Erika Stanciu era: ,,Ce inseamna restricționarea activităţilor pe suprafeţe întinse?" Este același grup de interese care blochează construirea aeroportului Brașov – Ghimbav, pentru că zona, mai nou, a fost decretată de Asociația coordonată de Erika Stanciu, arie protejată pentru castori. În ultimii ani Fundația are la activ o serie de proiecte "grase" cu Universitatea Transilvania Brașov, așa cum este proiectul LIFE MARSH (de 1,5 milioane de euro).
Din grup mai face parte și Gabriel Rozorea, fost șef al Direcției Silvice Brașov și actual director al Dino Park Râșnov (cel mai bun prieten al Rectorului I. V. Abrudan), unde se pare că se bucură de multe înlesniri și fonduri direcționate politic. De asemenea, la licitațiile pe aceste proiecte și instituții regăsim firme abonate la contracte cu statul (mai ales din zona CJ și Primăriei Brașov).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu